78 Købmandsbutikken i Hulsig

Velkommen til min blog. Et vindue til mit forfatterskab – et forum for diskussion af emner, jeg finder interessante og aktuelle.

Hvad lavede Magnus dog i de mange år, hvor han ikke giftede sig med min mor. Ja, hun var ca. 10 år yngre, så han måtte jo vente, men hun var alligevel 24 år, da de giftede sig, så havde de behøvet at vente så længe????? – det finder vi aldrig ud af. Men godt, de endelig tog sig sammen, så vi andre kunne blive til! – selv om vi måske ikke blev til så meget.

Måske havde han for travlt. Ligesom sin far var han i fulde omdrejninger døgnet rundt. Der skulle ske noget. Hele tiden. Han har fortalt, hvordan han brugte tid på at grave og sælge tørv, opdyrke heden, og der blev også bygget en gård mere( senere Husths gård – senere STADUM ) til ham? eller til Karl? – men jeg har da hørt, at det var far, der drev den. Og så kørte han taxa i al fald hele sommeren. Og han blev altså på et tidspunkt købmand. Fortalte mig engang, at han gerne ville have læst til lærer ligesom storebror Lars, men at det var umuligt. “Jeg kunne jo ikke læse”, sagde han. Og det var sandt. Han var meget ordblind, men dengang hed det, at man var dum. Det var han ikke, det eneste dumme ved ham i den forbindelse er, at han gav sin ordblindhed videre til os børn, i al fald til Anders og Annelise og en solid part af skavanken faldt i min arvelod, og jeg måtte ligesom mine søskende slide mig igennem ordblindekurser i barndommen. Godt nok for os – det hjalp jo bestemt. Men for far var der ingen kære mor. Men han travede nu alligevel ikke blindt gennem livet, men gik nye veje og var i det hele taget en begavet mand. Siger hans datter, der jo skriver ganske forudindtaget og slet ikke spor objektivt om den mand, som hun altid har sat højt.

Jeg har kun et par billeder af den gamle købmandsgård, men kan dog fortælle så meget, at det ifølge min onkel Lars skulle være byens ældste hus – gårdene er ældre, men altså netop hus – begyndelsen til byen.

Den blev bygget i 1884, og bygherren var Mads Hesselholt, ( det var ham, der rejste til Amerika ) og hvis enke, Ane Mathilde Hesselholt d.19/12 1905 skøder den til Janus Jensen Hesselholt.

31/1 1935 er der et nyt skøde og det går fra Elise Hesselholt og til købmand Magnus Hesselholt.

Men man må jo formode, at  han har drevet butikken i længere tid – kort efter gifter han sig nemlig med brugsuddelerens datter og for ikke at være konkurrent til sin svigerfar, køber han en butik i Strandby.

Her er et par billeder: På det første ser man også Aalbækvejen blive anlagt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *