Kokholm 37 – et besøg i Harboøre

Velkommen til min blog, der er en blanding af mangt og meget. Du kan orientere dig om indholdet på emnelisten ude til højre. Her kan du klikke dig ind på det emne, der måske kunne have din interesse. Jeg fortæller først og fremmest om de bøger, jeg har skrevet, skriver på og måske vil skrive. Du kan således finde en del researchsider, idet siden også er en slags værksted for mig. Ufærdige skrifter bliver her behandlet (mishandlet) til det bedre forhåbentlig. Vil du vide mere om forfatterens tanker om og tilgang til sit job , er der også en rubrik til det, “forfatteren” såmænd. Mere personlige oplysninger kan man finde på min hjemmeside www.hesselholt.com

Denne unge mand er med 99%s sikkerhed helten i min roman om de to unge mennesker, der brød med det mønster, de var født ind i. Han som søn af en daglejer og hun som hedebondens datter. Det var et brud, der kom til at koste dyrt. Men det var et brud, der skabte store værdier både for dem selv og deres familie og for utallige danskere, for hvem Kokholms Hotel var lig med sommerglæder, fest og velvære.

Jeg besøgte lokalarkivet i Harboøre og fik lov at bruge de billeder, som jeg viser her på indlægget. Det er jeg meget taknemmelig for. Soldaterbilledet er taget omkring 1895, og arkivet ejer hele tre eksemplarer. På de to står: billede af ukendt landsoldat. På det sidste står der (heldigvis) Kresten Kokholm Nielsen. I min roman og mange andre steder staves navnet Christen. Men det spejler kun tidens totale ligegyldighed med hensyn til navnes stavemåde, det skifter hele tiden om den samme person. Så jeg går ud fra, at vi her har et ungdomsbillede af vores meget smukke helt.

Vi har ingen billeder af Christen Kokholms hjem, kun ved vi, at faren var daglejer og ind i mellem fisker, og at de ikke selv ejede jord. Vi ved også, at der fødtes mange børn i det lille hus. Og vi kan regne med, at det har set omtrent ud som hytten på billedet.

Det her billede kan jeg være i tvivl om, men jeg ved, at det forestiller Kresten Kokholm, Mads Knak og Kresten Knak. Knakfamilien var en meget stor Harboørefamilie, og billedet her viser, at der har været en forbindelse mellem Christen og Knakfamilien. De har været ret velhavende, og jeg kan tænke mig, at Christen K har været i Harboøre for at deltage i en familiefest – men måske, for det er det rene gætteri, for at rejse penge til at realisere drømmen om at skabe sit eget hotel..Jeg tror (ved) at Christen var god til at net-worke – og kunne sikkert også finde ud af at crowdfunde – længe før det begreb blev almindeligt. Han var forretningsmand – han vidste, hvilke knapper, han skulle trykke på for at komme videre med sine ideer. Det vender jeg tilbage til. Senere, da hans børn skal ud i livet bruger han også ganske flittigt sine forbindelser til at hjælpe dem i gang. Det kan jeg se af de breve, familien (igen heldigvis) har bevaret.

Ovenstående billede er af Mads Kokholm og hans kone. Mads er sandsynligvis Christens lillebror. Jeg ved ikke så meget om ham, men billedet, der er fra 90’erne taler sit eget sprog. Den unge kone ser forslidt ud, men slid var dagligkost for de fleste, og det sås jo selv på billeder af unge mennesker.

Der er i arkivets store udvalg af billeder ikke ret mange, der bærer navnet Kokholm, men på den anden side er der et hav af ukendte personer fra de sidste årtier for århundredeskiftet. Der kan gemme sig mange Kokholmere i den bunke. Men de her er heldigvis arkiveret med navne.

5 thoughts on “Kokholm 37 – et besøg i Harboøre

 1. Kære Marianne.

  Jeg gik fornylig igang med lidt slægtsforskning efter en pause på små 10 år. Jeg er pt i gang med min mors side. Hun selv kommer fra Hjørring/Brønderslev, men er på sin mors side (min mormor) ud af fiskerslægt fra Harboøre egnen. Mine forfædre (på min mormors mors side) bærer navne som Rønn, Lilleøre, Knak, Kokholm, Stausholm, Hasseris, Hau/Haf, Klit og Gade. Jeg hedder selv Rønn til mellemnavn. Navnet har jeg fra min mor, der har det fra sin mor. Min tipoldefar er Mads Knak Pedersen Rønn (1862-1937), som du har på dit foto mellem de to andre herrer på denne side. Det findes også her //arkiv.dk/vis/2545069.

  Til gengæld tror jeg ikke, at det er Mads Kokholm med kone på det andet foto. Derimod ligner fruen ganske meget min tipoldemor, Else Kristine (Stine) Nielsen (1869- starten af 1940’erne), som jeg har close up foto af og som kan findes på andre fotos på bl.a. //arkiv.dk/vis/2544212. Og det betyder så, at herren ved siden af ingen ringere end (en yngre udgave af) min tipoldefar Mads Knak Pedersen Rønn, som jeg også har close up fotos af. Der er flere fotos af familien på arkiv.dk

  Stines far hed Christen Kokholm Nielsen (ca. 1842 – x) og moren Ane Marie Christensen (Christensdatter) Stausholm (ca 1836 – x). Det passer jo meget godt med, at den Christen Kokholm, du har på fotoet er enten Stines 4 år yngre bror eller en nevø. Den anden kunne meget vel være en Kresten Knak, som dermed er en fætter e.l. til Mads Knak Pedersen Rønn på mødrene side. Se link her //arkiv.dk/vis/2545099). Omvendt synes jeg faktisk, at aldersforskellen er ret stor på Mads KPR og de to andre. Mon herren til højre er Mads KPRs søn, Kristen Kokholm Pedersen Røn(n), født ca 1892? Det passer vist meget godt med tøjstilen (1920’erne..). Anyway, det er i hvert fald min tipoldefar i midten 🙂

  Mads Knak Pedersen Rønn’s forældre er Peder Pedersen Rønn (1828-1885) og Marie Kathrine Madsen (Madsdatter) Knak. På dette foto //arkiv.dk/vis/2544402 er det også Mads og Stine med med deres børn og min oldemor som nr 2 fh bagerst. Jeg kan huske min oldemor fra min barndom som en sød og humorfyldt “Besse”, mens min mor husker sin oldemor (Stine), som en noget stiv – og meget religiøs – dame. Hun smiler heller ikke meget på de fotos, der er af hende…

  Og det bringer mig til mit sidste input. Jeg tror, at den Christen Kokholm Nielsen, som du har et foto som soldat af er Stines far, ikke hendes broder/fætter. Det passer også med tidsbilledet. Den yngre Christen vil ikke have båret en sådan uniform, da den passer bedre til 1860-1870’erne. Dér var han alt for ung, født ca 1873. Ergo tror jeg, at du har fundet et foto af min tiptipoldefar Christen Kokholm Nielsen som ung soldat 🙂

  Jeg håber, at du kan bruge mit input til noget. Skulle du falde over flere Knakker, Kokholmer etc så sig endelig til.

  God arbejdslyst

  Vh Christian

  • Kære Christian

   Tusind tak for dit lange og meget indholdrige svar på mine blogindlæg, som rigtignok ikke er særlig “sikre” – nu kom i al fald en hel del på plads. Det er jeg glad for. Selv om jeg jo så har en “forkert” Christen Kokholm med i min bog – det gør så ikke voldsomt meget, da bogen er og bliver en roman, og jeg har aldrig (sådan som du) været en habil og grundig slægtsforsker. Jeg synes, det er et interessant forskningsfelt, men det har jeg slet ikke tålmodighed til. Du må undskylde, at jeg først svarer dig nu, men jeg er så hjemme i bloggens finesser og havde faktisk ikke set din kommentar før nu. Som tak vil jeg gerne sende dig romanen, som udkommer til maj. Vil du ikke sende mig din adresse til min mail?

 2. Kære Marianne.

  Jeg gik fornylig igang med lidt slægtsforskning efter en pause på små 10 år. Jeg er pt i gang med min mors side. Hun selv kommer fra Hjørring/Brønderslev, men er på sin mors side (min mormor) ud af fiskerslægt fra Harboøre egnen. Mine forfædre (på min mormors mors side) bærer navne som Rønn, Lilleøre, Knak, Kokholm, Stausholm, Hasseris, Hau/Haf, Klit og Gade. Jeg hedder selv Rønn til mellemnavn. Navnet har jeg fra min mor, der har det fra sin mor. Min tipoldefar er Mads Knak Pedersen Rønn (1862-1937), som du har på dit foto mellem de to andre herrer på denne side. Jeg selv har også en kopi af fotoet. Det findes også her //arkiv.dk/vis/2545069. Jeg har et par korrektioner og information til dine fotos og historie, som du måske kan bruge.

  De to herrer til henh venstre og højre for Mads Knak Pedersen Røn, er hans sønner. Til venstre er det ganske rigtigt Kristen Kokholm, men hans fulde navn er Kristen Kokholm Pedersen Røn, f. 16/11 1895. Den anden er Kristen Pedersen Røn, f. 19/12 1901 (ja de to brødre hedder begge Kristen, eller Christen/Kresten alt efter temperament). Alle er altså Røn’er (her med kun et n). Den ældste bærer mellemnavnet Kokholm fra sin mors side (se nedenfor). Der var en tredie bror, Peder Pedersen Røn, f.5/5 1897, som er opkaldt efter sin farfar. Der var også tre piger i ægteskabet mellem Mads KPR og Else Kristine f. Kokholm Nielsen, hvoraf en af dem er min oldemor, Ane Marie Pedersen Røn(n), f. 7/3 1893. Min mor husker alle børnene, også de to herrer, der flankerer Mads Knak Pedersen Røn(n). Faktisk lever hans datter endnu. Hun er min mormors kusine, som dog er på alder med min mor (midt 80’erne).

  Du har ganske ret i, at Knak’erne (eller Røn’erne nok mere præcist) var gode handelsfolk. Min tipoldefar, Mads KPR voksede derimod op meget fattig (familien var under familieforsøgelse, da Mads var dreng, men det lykkedes ham at arbejde sig op til at være en ganske holden mand. Sammen med sønnen Kristen Kokholm PR er de nr 3 og 4 på listen over de højest betalende skatteydere i Harboøre sogn (FT 1916)

  Vedrørende det nederste foto tror jeg ikke, at det er (en) Mads Kokholm med kone. Faktisk ligner fruen ganske meget min tipoldemor, Else Kristine (Stine) Kokholm Nielsen (4/10 1868 -> starten af 1940’erne), som jeg har close up foto af og som kan findes på andre fotos på bl.a. //arkiv.dk/vis/2544212. Og det betyder så, at herren ved siden af må være ingen ringere end (en yngre udgave af) min tipoldefar Mads Knak Pedersen Røn, som jeg også har close up fotos af. Jeg ligger inde med flere fotos af Mads og Stine, – med og uden børn/børnebørn. På dette foto //arkiv.dk/vis/2544402 er det også Mads og Stine med med deres børn og min oldemor som nr 2 fh bagerst.

  Jeg kan huske min oldemor fra min barndom som en sød og humorfyldt “Besse”, mens min mor husker sin oldemor (Stine), som en noget stiv – og meget religiøs – dame. Hun smiler heller ikke meget på de fotos, der er af hende… Men det var jo nok heller ikke et let liv.

  Stines far hed Christen Kokholm Nielsen (6/1. 1842 – d. efter 1921) og moren Ane Marie Christensen Stausholm (ca 1836 – efter 1890/før 1906). Christen (kaldet Kræn) var murerarbejdsmand. Jeg har et par slidte fotos af hver af dem. Mangler stadig at få dem scannet ind. Og det bringer mig så til mit sidste input. Jeg tror, at den Christen Kokholm Nielsen, som du har et foto som soldat af er Stines far, ikke hendes broder/fætter. Det passer også med tidsbilledet. Ergo tror jeg, at du har fundet et foto af min tiptipoldefar Christen Kokholm Nielsen som ung soldat :-). Om det var 2. slesvigske krig er ikke godt at vide, men han var jo 22 år i 1864.

  Jeg har faktisk også et meget godt foto af Elisabeth Kokholm (gift Kokholm), som sammen med en Christen Kokholm startede Kokholm hotel ved Skagen. Jeg tror, at den Christen er en fætter til min tipoldemor. Hvorfor skulle min familie ellers ligge inde med et foto af Elisabeth Kokholm. Det må lidt mere gravearbejde kunne afdække….

  Jeg håber, at du kan bruge mit input til noget. Skulle du falde over flere Rønn’er, Knakker, Kokholmer etc så sig endelig til.

  God arbejdslyst

  Vh Christian

 3. Hej Marianne

  Nu er det mig, der hænger i bremsen, beklager. Jeg havde slet ikke set, at du havde svaret mig. Beklager at ovenstående indlæg kom ad to omgange, men jeg blev lidt klogere efter det første – og det er jeg så også blevet siden da 🙂

  Jeg har i mellemtiden læst en anmeldelse af din roman, og jeg vil da meget gerne modtage et eksemplar. Min adresse er; Drejerbakken 7, Langtved, 4070 Kirke Hyllinge.

  Jeg læser helst faglitteratur og når det er skønlitteratur, må det meget gerne tage afsæt i virkelige personer/begivenheder. Så din romans emne falder fint i min smag 🙂

  Jeg kan så oplyse, at jeg i mellemtiden er blevet noget klogere på min slægt fra Harboøre ved at tale med min mormors kusine, som er samme alder som min mor (85 år). Her har jeg fået bekræftet, at fotoet med de tre herrer er; Kresten Kokholm Pedersen Rønn (ældste søn), Mads Knak Pedersen Rønn (far – kaldet “Mads Knak”) og Christian Pedersen Rønn (yngste søn), – som jeg godt kan huske fra jeg var lille dreng.

  Jeg var også en tur i Harbøre (Vrist og Vejlby) for et par måneder siden for at se, om jeg kunne finde Mads KPR og Stines hjem. Det er nu omgivet af sommerhuse, og jeg fandt det ikke, men det skulle dog ligge der jf min mor og min mormors kusine. Huset blev bygget omkring århundredeskiftet af svigerfar, murermester Kresten “Kræn” Kokholm Nielsen. Dele af huset blev lejet ud og blev brugt som en slags kunstnerkoloni. Min mormors kusine har et par malerier malet af et københavnsk kunsterpar. Måske derfra ideen til hotellet i Kandestederne kom fra – eller omvendt?

  Min tipoldeforældre brød med den indremissionske kirke efter den forfærdelige drukneulykke i 1897, hvor en bror druknede – og de ikke helt så religiøse (!) blev lagt nederst i massegraven. Det var “sorte” pastor Moe, der herskede i Harboøre på det tidspunkt. Jeg har flere forfædre, der led druknedøden “ude på havet”. Det er da godt, at de nåede at få børn først… 😉

  Jeg slægtsforsker alene, fordi jeg gerne vil have tingene på plads. Der dukker spændende ting og sager op i forbindelse med en sådan slægtsforskning – og tanken om selv at skrive en fiktiv roman er mig slet ikke fremmede… Jeg er sikker på, at der er mange – fiktive / delvis-fiktive – historier at fortælle om samfundet i Harboøre. Men det bliver når jeg får mere tid.

  Nå, nu blev jeg grebet af historien igen. Beklager igen sen respons. Ser frem til at læse din bog.

  Venlig hilsen

  Christian

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *