Kokholm 10

Velkommen til min blog, der er en blanding af mangt og meget. Du kan orientere dig om indholdet på emnelisten ude til højre. Her kan du klikke dig ind på det emne, der måske kunne have din interesse. Jeg fortæller først og fremmest om de bøger, jeg har skrevet, skriver på og måske vil skrive. Du kan således finde en del researchsider, idet siden også er en slags værksted for mig. Ufærdige skrifter bliver her behandlet (mishandlet) til det bedre forhåbentlig. Vil du vide mere om forfatterens tanker om og tilgang til sit job , er der også en rubrik til det, “forfatteren” såmænd. Mere personlige oplysninger kan man finde på min hjemmeside www.hesselholt.com

Vær venligst opmærksom på, at der stod noget sludder i indlæg 9. Det er rettet. Sådan må man gerne opfatte min blog. Som en blog, der løbende korrigeres. Nedenstående er citater fra en fin lille artikel i Vendsyssels Årbog.Desuden vil jeg minde om, at bogen om Elisabeth Houkjær langsomt vil finde på plads på bloggen. Den befinder sig i KOKHOLM 7 og vil løbende blive udvidet og revideret. Det er altså ikke ord for ord den bog, den senere vil blive.
Billedet herover er fra Lise Troldborgs arkiv – også det er fra 1924. Billedet hedder: Kandestederne
Kortet viser Kandestederne i 1924

Udpluk og citater fra :Hanne Nikolajsen: Kandestederne:

Vendsyssel Årbog 1991 –

H. Beck og V. Lincke købte 8 tønder land i 1913 af  Kyk

Jakob Paludan skriver i ”Minderune over en sær Jyde” i ”Facetter” – en novelle, der handler om den handel.

15/7 – 1915 – de to huse er færdige – de første sommerhuse i Kandestederne

I gæstebogen i sit hus skriver Valdemar Lincke dette:

”Planering, Indhegning samt Anlæg af Vej og Trapper udførtes af Hr. Hotelejer Kokholm af Kandestederne. Grunden, ca. 8 Tønder Land købtes sammen med min Svoger, Hans Beck i December af Gårdmand Jeppe Kyk af Kandestederne og deltes i August således, at min Svoger beholdt den forreste Del fra Havet til Flagstangen, jeg selv den bageste ….

Becks hus brændte i 1958 – han solgte grunden til hofjægermester Vind fra Sanderumgård

Køkkenerne var meget små og blev næsten heller ikke brugt, for man spiste på hotellerne.

I 1931 var fuld pension 5 kr. daglig. Børn spiste gratis.

”…Turen fra Kandestederne til Hulsig kunne nemt tage en time, selvom man var i bil – Der måtte køres forsigtigt på landevejen … der skulle kendskab til både bil og vej for at undgå at sidde fast.”

Nogle af hotellets stamgæster og sommerhusejere dannede ”Det ædelige Kandelaug” i 1914

”Med til dette Kandefolk hørte også møllen. Hvem andre kunne finde på at købe hatten af en mølle i Lodskovad, i nattens mulm og mørke at få den transporteret ad sandveje til Kandestederne og at plante den på en klittop end morfar og hans håndgange mænd. Jo, Det ædelige Kandelaug skulle have et samlingssted. Og det blev møllen.”

”I 1919 solgte han ( stationsforstander Knaur) det (huset på Vagtbakken) til Poul Reumert”

”I 1968 (kort før sin død) solgte han Vagtbakken til Lise Ringheim og Henning Moritzen.”

Thorkild Bjørnvigs hus er det nordligste i kandestederne og ligger som Vagtbakken i første parket og er ligesom det gulkalket og oprindeligt med stråtækt. I 1968 blev det solgt til Klaus Rifbjerg.

”I 1962 var arealerne mellem Raabjerg Kirke og nordpå til og med mileplantagen, blevet fredet. I 1974 blev også arealerne nord herfor og op til Gl. Skagen fredet. Denne sidste fredning friholdt en del af arealerne omkring selve Kandestederne nord og syg for cementvejen, til udstykning. Det friholdte areal syd for vejen er for få år siden alligevel blevet fredet.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *